منبع اطلاعات: اداره اطلاعات انرژی ایالات متحده، آمار بین المللی انرژی – فرانسه
فرانسه یکی از بزرگترین برنامه های انرژی هسته ای در جهان را دارد. نیروگاه های هسته ای فرانسه در سال 2021 361 میلیارد کیلووات ساعت برق تولید کردند که 68 درصد از تولید برق سالانه این کشور را تشکیل می دهد که بالاترین سهم تولید هسته ای در جهان است.
فرانسه دارای 56 رآکتور هسته ای قابل بهره برداری با ظرفیت کل 61 گیگاوات (GW) است که پس از ناوگان هسته ای 95 گیگاواتی در ایالات متحده در رتبه دوم قرار دارد. نیروگاه های هسته ای 19 درصد از تولید برق ایالات متحده را در سال 2021 تشکیل می دادند.
اگرچه اولین رآکتور هسته ای تجاری فرانسه در دهه 1960 به صورت آنلاین راه اندازی شد، این کشور در اواسط دهه 1970، پس از بحران نفتی 1973، طرح بزرگی را برای ساخت ناوگان انرژی هسته ای خود آغاز کرد. در زمان بحران نفت، نیروگاه های نفت سوز سهم قابل توجهی از برق فرانسه را تولید می کردند.
فرانسه منابع سوخت فسیلی کمی – زغال سنگ، نفت یا گاز طبیعی – دارد. برای افزایش عرضه انرژی داخلی و کاهش وابستگی به واردات که میتواند منجر به شوکهای قیمتی مانند دوران بحران نفت شود، به انرژی هستهای روی آورد. بین سال های 1975 تا 1990، 52 راکتور هسته ای جدید ساخته شد و به شبکه برق فرانسه متصل شد.
گسترش ناوگان هسته ای کشور فرانسه را از واردکننده برق به صادرکننده برق تغییر داد. فرانسه معمولاً بزرگترین صادرکننده خالص برق در اروپا بوده و برق را به کشورهای سراسر قاره ارسال می کند. تولید هسته ای و صادرات برق فرانسه اخیراً برای اروپا اهمیت بیشتری پیدا کرده است، زیرا این کشور با کاهش شدید واردات گاز طبیعی از روسیه سازگار می شود.
با این حال، نیروگاه های هسته ای فرانسه در حال پیر شدن هستند. رکورد 26 راکتور از 56 راکتور هسته ای کشور در زمستان امسال آفلاین بودند، برخی برای تعمیر و نگهداری معمول و برخی دیگر برای بازرسی و تعمیر پس از کشف مشکلات خوردگی در لوله های راکتور. قطعی گسترده رآکتور در سال 2022 منجر به کاهش 24 درصدی تولید سالانه هسته ای شد که کمترین میزان تولید آن در 30 سال گذشته است. EDF که رآکتورهای هستهای در فرانسه را اداره میکند، انتظار دارد در سال 2023 تولیدات هستهای بیشتری نسبت به سال 2022، اما کمتر از سال 2021 تولید شود.
اگرچه دولت رئیس جمهور فرانسوا اولاند در سال 2014 سیاست هایی را برای کاهش سهم تولید هسته ای در فرانسه به 50 درصد تا سال 2025 در نظر گرفت، اما این کشور به سمت استفاده بیشتر از تولیدات هسته ای در حال حرکت است. در فوریه 2022، رئیس جمهور امانوئل ماکرون برنامه ای را برای ساخت شش راکتور جدید و احتمالاً ساخت هشت راکتور دیگر تا سال 2050 اعلام کرد. علاوه بر این، نسل بعدی راکتور تحت فشار اروپا، واحد 3 Flamanville، از سال 2007 در دست ساخت بوده است و EDF انتظار دارد آن را انجام دهد. برای شروع عملیات در سال 2024.
توسعه برنامه ریزی شده انرژی هسته ای در فرانسه در تضاد شدید با چهار کشور همسایه آن – بلژیک، آلمان، اسپانیا و سوئیس – است که قصد دارند تا سال 2030 یا زودتر همه راکتورهای خود را ببندند.
مشارکت کننده اصلی: السیا فاشینگ
ترجمه و ارائه توسط: ttmnews