این هفته در Petroleum Summary نسخه چاپگر دوستانه


را

سیاست داخلی و تحولات ژئوپلیتیکی بر فعالیت پالایشگاهی و تجارت چین در سال 2022 تأثیر گذاشت.

در سال 2022، نفت خام کمتری نسبت به سال 2021 توسط پالایشگاه‌های چین فرآوری شد که اولین کاهش سالانه داده‌ها به سال 2000 را نشان می‌دهد. فعالیت کمتر پالایشگاهی در چین ناشی از محدودیت‌های تحرک مرتبط با COVID-19 و فرآورده‌های نفتی پایین است. سهمیه های صادراتی در نتیجه، در سال 2022، چین در مجموع نفت خام کمتری، اما بیشتر از روسیه و چند کشور دیگر وارد کرد.

بر اساس گزارش اداره کل گمرک این کشور، به طور متوسط ​​13.5 میلیون بشکه در روز (b/d) نفت خام در چین در سال 2022 فرآوری شد که نسبت به رکورد سال 2021 که 14.0 میلیون بشکه در روز بود، 4 درصد کاهش داشته است (شکل 1). کاهش فراوری نفت خام در سال 2022 بیشتر منعکس کننده پالایش کمتر در پنج ماه آوریل تا آگوست است، زمانی که چین به طور متوسط ​​تنها 12.5 میلیون بشکه در روز فرآوری کرد. در ماه ژوئیه، کمترین نفت خام (11.3 میلیون بشکه در روز) در چین از ژانویه 2018 فرآوری شده است. در سال 2022، نفت خام بیشتری توسط پالایشگاه ها در اوایل و به ویژه اواخر سال فرآوری شد و به رکورد ماهانه 15.1 میلیون رسید. بشکه در روز در سپتامبر و سپس به طور متوسط ​​14.1 میلیون بشکه در روز از اکتبر تا دسامبر. مقدار نفت خام فرآوری شده بین 15.1 میلیون بشکه در روز در سپتامبر و 11.3 میلیون بشکه در روز در ژوئیه بود که نشان دهنده بیشترین تفاوت در هر سال تقویمی در داده های ماهانه به سال 2011 است.

تقاضای داخلی کمتر برای نفت خام باعث کاهش فعالیت های پالایشی در چین در سال 2022 شد. تقاضا برای فرآورده های نفتی در چین به دلیل شیوع کووید-19 و محدودیت های حرکتی در شهرهای بزرگ، از جمله شانگهای، ضعیف شد. این محدودیت ها به طور قابل توجهی فعالیت اقتصادی چین را کاهش داد، همانطور که در تولید ناخالص داخلی آن در سه ماهه دوم منعکس شد.

سهمیه‌های صادراتی پایین‌تر محصول نیز به کاهش فعالیت‌های پالایشی در چین در طول سال 2022 کمک کرد. چین هر سال چندین مجموعه از سهمیه‌های صادرات سوخت را آزاد می‌کند و مقدار مشخصی از صادرات را به چند پالایشگاه عمدتاً دولتی اختصاص می‌دهد. چین از نیمه دوم سال 2021 به منظور رسیدگی به سیاست ها و روندهایی که می تواند نگرانی های بالقوه عرضه داخلی ایجاد کند، شروع به صدور سهمیه های صادراتی کمتر کرد، از جمله:

این سهمیه‌های صادراتی پایین که در بیشتر سال 2022 ادامه یافت، صادرات فرآورده‌های نفتی از چین را از ژوئیه 2021 تا اوت 2022 به زیر 1.5 میلیون بشکه در روز نگه داشت و تقاضای پالایشگاه‌ها را در آن دوره کاهش داد (شکل 2).

رکورد فرآوری نفت خام در ماه سپتامبر احتمالاً پاسخی به انتظارات مربوط به سهمیه‌های جدید صادرات فرآورده‌های نفتی بود که در نهایت چین در 30 سپتامبر برای ارتقای رشد اقتصادی صادر کرد. صادرات فرآورده‌های نفتی چین نیز در ماه سپتامبر به شدت افزایش یافت، شاید به این دلیل که انتظار سهمیه‌های جدید به پالایشگاه‌ها اطمینان داد که می‌توانند از تخصیص قدیمی خود استفاده کنند. علاوه بر این، تحلیلگران صنعت پیشنهاد کرده اند که برخی از صادرات شمارش شده در سپتامبر ممکن است واقعاً در ماه اکتبر ارسال شده باشد. به دنبال سهمیه های صادراتی جدید، فعالیت پالایشگاه ها در چین در سه ماهه چهارم قوی بود. افزایش فعالیت پالایشگاهی چین در پایان سال حداقل تا حدی به دلیل افزایش صادرات بود که به طور متوسط ​​1.7 میلیون بشکه در روز از سپتامبر تا دسامبر بود که 0.6 میلیون بشکه در روز نسبت به هشت ماه اول سال افزایش داشت.

شکل 2. صادرات فرآورده های نفتی چین (ژانویه 2021-دسامبر 2022)

بیشتر پالایشگاه‌ها در چین از نفت خام وارداتی استفاده می‌کنند، بنابراین واردات نفت خام این کشور به دنبال حجم پردازش نفت خام است. این مورد در سال 2022 بود، زمانی که حجم پردازش نفت خام و واردات به چین نسبت به سال 2021 کاهش یافت. واردات نفت خام به چین در سال 2022 در ژوئن و ژوئیه به کمترین میزان خود رسید، زمانی که تقاضای داخلی برای فرآورده های نفتی پایین بود، قیمت نفت خام بالا بود و چندین پالایشگاه در حال تعمیر بودند. در ژوئن، واردات نفت خام چین به 8.7 میلیون بشکه در روز کاهش یافت که کمترین میزان از ژوئیه 2018 بود، و در ژوئیه 8.8 میلیون بشکه در روز پایین باقی ماند (شکل 3). واردات به دنبال افزایش تقاضای پالایشگاه ها در پاسخ به سهمیه بندی صادرات محصولات جدید در پایان سال افزایش یافت. در ماه نوامبر، 11.4 میلیون بشکه در روز نفت خام به چین و 11.3 میلیون بشکه در روز در ماه دسامبر وارد شد.

شکل 3. واردات نفت خام چین از روسیه (ژانویه 2021-دسامبر 2022)

در ماه های پس از تهاجم تمام عیار روسیه به اوکراین در فوریه 2022، واردات نفت خام از روسیه به چین افزایش یافت. روسیه معمولاً دومین منبع بزرگ واردات نفت خام چین است که اندکی پس از عربستان سعودی قرار دارد. از ماه می تا آگوست، زمانی که قیمت معاملات آتی در ماه اول نفت خام برنت به طور متوسط ​​108 دلار در هر بشکه بود، سهم بیشتری از نفت خام وارداتی به چین از روسیه بود. تحریم های اقتصادی غرب تقاضا برای نفت خام روسیه را کاهش داده و در نتیجه صادرکنندگان در روسیه قیمت نفت خام را کاهش داده و به دنبال مقصدهای صادراتی جایگزین هستند. در همین حال، اروپا نیز به دنبال منابع جایگزین نفت خام بوده است که باعث افزایش قیمت نفت خام برنت شده است. در پاسخ، واردات به چین از منابع گران‌تر غربی دور شده و به سمت نفت خام ارزان‌تر روسیه رفته است.

واردات نفت خام چین بر اساس کشور مبدا در نیمه دوم سال 2022، در مقایسه با نیمه دوم سال 2021، نشان می دهد که چگونه واردکنندگان چینی استراتژی های واردات نفت خام خود را پس از تهاجم تمام عیار روسیه به اوکراین تغییر دادند. در نیمه دوم سال 2022، روسیه با 1.8 میلیون بشکه در روز به بزرگترین منبع واردات نفت خام چین تبدیل شد که نسبت به سال 2021 13 درصد افزایش داشته است (شکل 4). بر اساس داده های گمرک چین، واردات به چین از امارات متحده عربی و مالزی نیز به میزان قابل توجهی افزایش یافته است. تحلیلگران صنعت نشان می‌دهند که بیشتر نفتی که از ایران به چین حمل می‌شود، از کشورهایی مانند مالزی، امارات متحده عربی و عمان برچسب‌گذاری مجدد شده است تا از ردیابی مقامات گمرکی جلوگیری شود.

شکل 4. واردات نفت خام چین از کشورهای منتخب (نیمه دوم 2021 در مقابل نیمه دوم 2022)

پس از تهاجم تمام عیار روسیه به اوکراین، واردات نفت خام به چین بیشترین کاهش را از آنگولا داشت. واردات نفت خام از آنگولا به چین در نیمه دوم سال 2022 در مقایسه با نیمه دوم سال 2021، 250000 بشکه در روز (33 درصد) کاهش یافت. بر اساس داده های تجاری Kpler، بسیاری از نفت خام صادر شده از آنگولا به چین در سال های گذشته به اروپا منحرف شد. قیمت نسبتاً بالای نفت خام برنت مرتبط با نیاز اروپا به یافتن واردات نفت خام برای منطقه نیز احتمالاً مانع واردات نفت خام از تولیدکنندگان دریای شمال در نروژ و بریتانیا شده است. در نیمه دوم سال 2022، در مقایسه با نیمه دوم سال قبل، واردات نفت خام به چین 140 هزار بشکه در روز (75 درصد) از نروژ و 120 هزار بشکه در روز (88 درصد) از بریتانیا کاهش یافت. واردات از این دو کشور حتی قبل از سقف قیمتی G7 که در دسامبر اجرایی شد، کمتر بود. واردات به چین نیز از عمان به میزان قابل توجهی کاهش یافت و 140 هزار بشکه در روز (16 درصد) در نیمه دوم سال 2022 کمتر از نیمه دوم سال 2021 وارد کرد.

برای سؤال در مورد این هفته در نفت، با تیم بازارهای نفت و سوخت مایع با شماره 5840-586-202 تماس بگیرید.


ترجمه و ارائه توسط: ttmnews